четвъртък , декември 13 2018
На фокус
Начало / АРХИВ - СЪБИТИЯ / Кампания за силанизиране на детските зъби – 2017 г.
Кампания за безплатно силанизиране

Кампания за силанизиране на детските зъби – 2017 г.

Национална кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари (6-те зъби) на деца от 5 до 8 годишна възраст в рамките на НППОЗД за 2017 г. ще се проведе в периода 15 септември – 20 ноември. Кампанията е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г.

Списък на лекарите по дентална медицина, които ще извършват силанизиране (в PDF) в гр. София

Листовка с повече информация за силанизирането може да свалите оттук.

Повече за силанизирането (източник: Министерство на здравеопазването на РБ):

Накратко манипулацията представлява запечатване на първите постоянни дъвкателни зъби със силант (фото или химиополимерен препарат с високо съдържание на флуор). Това не позволява задържането на храна и съответно намалява риска от развитие на кариес на обработените зъби с до 60%.

Кариесът при постоянни зъби започва при първите постоянни молари, които пробиват на 6 години. Те пробиват с дъвкателна повърхност, набраздена от много разклонения, ямки, фисури и бразди, които представляват място за задържане на зъбна плака – основен комплексен фактор за развитие на кариес. Степента на минерализация на емайла в тази възраст не е завършена. Кариозният процес се развива изключително бързо и само за няколко години, ако не се вземат мерки, тези зъби силно се разрушават, а нерядко се загубват.

Запечатването на дълбоките фисури и ямки на първите постоянни интактни молари е най-ефикасно средство за предпазване от зъбен кариес, защото тези зони са предилекционни места за задържане на плака, чието повлияване е трудно или невъзможно и с флуорна профилактика и съответно се стига до образуване на кариес. Запечатването със силанти (силанти, гласйономерни цименти, течни композити), трябва да се осъществява до две години след пробива на зъбите, период, през който емайлът „узрява” и достига най-висока степен на минерализация.

Поради финансовите възможности на държавата всяка година биха могли да се силанизират само първите постоянни молари на децата. Профилактичното покритие на дълбоките фисури веднага след пробива на тези зъби със силанти, осигурява 100% здраве на фисурата, спестява средства и осигурява пълноценно съзъбие. Установено е, че 84% от кариеса на постоянните зъби между 6 и 8 години засяга дъвкателните повърхности. Прилагането на програми за профилактика, включващи профилактичното покритие показват снижаване на кариеса до 60%. В Канада и Испания – 62% редукция на оклузалния кариес; Мичиган, САЩ – 84% редукция; Масачузетс – 65%; Колумбия 84%; Вашингтон – 78%; Охайо -74%; Тайланд – 52% и др. Един от основните компоненти на комплексната НППОЗД е запечатването на ямките и фисурите на първите постоянни молари на децата на възраст 6 – 8 години. Кампанията стартира през 2011 г. с участието на около 400 лекари по дентална медицина (ЛДМ). ЛДМ извършват поставянето на силанти на децата в регистрирани лечебни заведения (ЛЗ) само след изричното информирано писмено съгласие на родителя/настойника. ЛЗ са разпределени териториално след внимателен анализ, индивидуален за всяка област, като покриват почти всички общини в България.